2014 m. sausio 11 d., šeštadienis

SAPNŲ GAUDYKLĖ

Amerikos indėnai pirmieji pamėgino sukelti gerus sapnus ir atsikratyti košmarų. Jie sugalvojo sapnų gaudykles, jų ir šiandien galima rasti muziejuose ir parduotuvėse, o kai kurie žmonės pasikabina ją savo automobiliuose kaip laimę nešantį ženklą.

 Sapnų gaudykles sukūrė genčių senolės. Jas kabindavo jaunavedžių palapinėse, prie vaiko lopšio. Tikėta, kad sapnų gaudyklės labai reikšmingos vaikams, nes plunksnos siejasi su oru ir kvėpavimu - gyvybės simboliais. Vaiką linksmina ant sapnų gaudyklės siūbuojanti plunksna, jis išmoksta vertinti tyrą orą ir jo svarbą.


Iki šių dienų tinklas yra svarbi sapnų gaudyklių dalis. Jį gausiai puošdavo dekoratyviais akmenėliais, pelėdos plunksnomis ir karoliukais.
XX a. pradžioje sapnų gaudyklės dažniausiai buvo daromos iš 87 mm skersmens medinių lankų, juose įtvirtindavo iš dilgėlių stiebelių virvės nupintą tinklą. Virvę nudažydavo raudonais laukinės slyvos žievės sulčių dažais.
Sapnų gaudykles vaikams ir kūdikiams darydavo iš gluosnio ir gyvulių sausgyslių. Išdžiūvus gluosniui sausgyslės sutrūkinėdavo ir sapnų gaudyklė nukrisdavo ant žemės. Toks suirimas buvo lyg perėjimas iš vaikystės į pilnametystę simbolis.
Šiandien dauguma sapnų gaudyklių daromos iš audinio. Įvairiose šiaurės rytų JAV vietovėse ir Kanadoje jos daromos sniegbačių arba ašaros lašo formos.

http://dolls-therapy.blogspot.com/2013/12/blog-post_20.html

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą