2014 m. birželio 1 d., sekmadienis

Kokiame amžiuje kokie žaidimai patinka mažyliams?

Mamyčių klubas 28. Sausis 2014 10:41
 
 http://www.mamyciuklubas.lt/vaikas/kokiame-kokie-zaidimai-patinka-mazyliams-29487/
 
 
 Kaip sako psichologė Eglė Kuraitė, vaikams žaisti ne tik smagu, bet ir būtina. Šiandien - psichologės pasakojimo tęsinys apie vaikų žaidimus pagal jų raidą.
Mažyliai nuo gimimo iki 12 mėnesių.
  Augdamas vaikas atranda savo kūną ir jo galimybes. Vėliau išmoksta pasiekti ir sugriebti objektus, pradeda žaisti su žaislais. Būdamas 9 mėnesių pradeda suprasti priežastis ir pasekmes: „Jei paspausiu mygtuką, gros muzika.“
Žaidimai: 
Kalbėkitės su vaiku, imituokite jo skleidžiamus garsus, išraiškas, sulaukite atsakymo. Paskatinkite kūdikį atkartoti jūsų veiksmus.
Slėpynės. Užsidenkite veidą rankomis, skarele, ar kitu daiktu ir netrukus vėl atidenkite. Kūdikiui patiks jus stebėti. Kiek vėliau jis pradės jūsų ieškoti už „uždangos“.
Dainuokite ir šokite. Klausykitės įvairios muzikos, stebėkite, kokia muzika patinka jūsų mažyliui. Neverta nerimauti dėl klausos ar balso ypatumų – vaikas mėgaujasi jūsų dainavimu, koks jis bebūtų. Kai vaikas jau laiko rankose daiktus, galite leisti jam būgnuoti – daužyti įvairius objektus lazdele ir stebėti, kokius garsus tai skleidžia. Šitaip vaikas ims suprasti priežasties ir pasekmės ryšį; taip lavinama motorika ir stimuliuojama klausa. 
Žaiskite kamuoliuku. Paskatinkite mažylį atrasti, kaip jis gali naudoti kamuoliuką. Greit jis išmoks, kad gali jį mesti, ridenti, laikyti, kaip, beje, ir kitus saugius žaislus.
Suteikite vaikui galimybę tyrinėti įvairių spalvų, formų, tekstūrų objektus: minkštus, kietus, šiltus, šaltus, švelnius, šiurkščius, sunkius, lengvus, didelius, mažus, ryškius, margus ir kt.
Žaislai:
Stimuliuojantys pojūčius: barškučiai, kramtukai, minkštos knygelės ir kt. 
Žaislai, kurie padeda suprasti priežasties ir pasekmės ryšį: saugūs muzikiniai žaislai, iššokantys, atsidarantys, judantys.
Vaikučiai nuo 12 iki 24 mėnesių
Šiame amžiuje vaikui žaidimų galimybės labai išsiplečia. Jis jau labiau bendrauja, išmoksta stovėti ir vaikščioti. Vieni vaikai tyrinėja aplinką aktyviau, kiti ramiau. Svarbu pastebėti, kokią veiklą mėgsta jūsų vaikas. Šiuo metu vaikai taip pat pradeda žaisti vaizduotės žaidimus.
Jie ne tik atkartoja tai, ką mato, bet ir kuria savo realybę – smėlio dėžėje, vonioje ar lėlių namelyje. Šitaip vaikai bando suprasti, koks didelis, įdomus, sudėtingas ir smagus yra šis pasaulis. 
Žaidimai:
Tokio amžiaus vaikams svarbu daug kartų kartoti, kad jie suprastų, kaip veikia tam tikri dalykai. Jie gali labai ilgai pilstyti vandenį iš vieno puodelio į kitą, kol supras, kas yra „pilnas“ ir „tuščias“. Jiems gali patikti skaityti tą pačią knygą daug kartų, klausytis tos pačios dainos prieš miegą. Tokie pasikartojimai suteikia vaikams galimybę nuspėti, ko jie gali tikėtis, ir suteikia saugumo jausmą. 
Šiuo metu vaikams patinka patiems dainuoti ir šokti. Taip pat šis laikas tinkamas išbandyti įvairius muzikos instrumentus – metalofoną, vaikišką pianiną, dūdelę... ir kurti savo muziką.
Traukti ir stumti. Kai jau mažylis gali pakankamai gerai vaikščioti, jam patinka traukti įvairius objektus, pririštus virvele, arba stumti (pavyzdžiui, mažus vežimėlius).
Sudėti ir išimti. Galite naudoti įvairaus dydžio plastikinius puodelius ar dėžutes: iš jų statyti bokštus, taip pat sudėti vieną į kitą.
Šio amžiaus vaikams patinka matyti, ką gali jų rankos: spaudinėti mygtukus, atidarinėti dėžutes, versti puslapius. Šitaip jie supranta, ką gali atrasti – grojančią muziką, saldainį dėžutėje ar gražius paveikslėlius knygoje. Taip pat jiems gali patikti piešti pirštais, minkyti plastiliną ar molį, minkyti kempinę, pilną vandens.
Žaislai:
Imituojantys tikrus daiktus: plastikiniai įrankiai, maistas, gyvūnėliai.
Skatinantys spręsti problemas: formų, spalvų, dydžių rūšiavimas, įvairaus dydžio indeliai. Stumiami ir traukiami žaislai.
Vaikai nuo 24 iki 36 mėnesių
Šiame amžiuje vaikai mokosi spręsti problemas, kalba ir nori žaisti su kitais vaikais. Iš pradžių tai nėra taip paprasta, bet žaisdami jie išmoks socialinių įgūdžių. Šiuo metu vaikai taip pat pradeda labai daug fantazuoti ir kurti savo istorijas ir taisykles. Dažnai šios fantazijos padeda vaikams įveikti nemalonias patirtis, pavyzdžiui, išsiskyrimą su tėvais darželyje.
Žaidimai:
Aktyvūs žaidimai. Parke ar žaidimų aikštelėje vaikai gali ne tik fiziškai judėti bet ir žaisti kartu su kitais vaikais. Taip pat ir namie galite įrengti vaikui tinkamą erdvę laipiojimui ir judėjimui: minkštą kampą šokinėjimui ir griuvinėjimui, „tunelį“ iš dėžės landžiojimui, neaukštus ir saugius paviršius laipiojimui.
Stop: šis žaidimas padeda ugdyti atidaus klausymosi ir dėmesio sutelkimo įgūdžius. Vaikai vaikšto ir kitaip juda (šokinėja, bėgioja ar kt.). Gali tai daryti tylomis, triukšmaudami ar skambant muzikai. Kai vienas sako STOP, visi sustingsta. Stovi sustingę, kol vėl leidžiama judėti.
Dėlionės: šiuo metu vaikai jau gali pradėti dėlioti paprastas dėliones iš kelių detalių. Tai lavina jų erdvinį mąstymą, padeda sutelkti dėmesį.
Persirenginėjimas: puikiai tinka įvairiausios kepurės, sijonai, skaros. Šios priemonės padės įsijausti į įvairius personažus. Vaikams tokie žaidimai ypač smagūs ir naudingi.
Bulvių antspaudai: perpjaukite bulves pusiau ir ant puselių išpjaustinėkite paprastas formas. Antspaudus įmerkite į dažus ir spauskite ant popieriaus.
Žaislai:
Kūrybinės priemonės: dažai, kreidelės, modelinas.
Daiktai, kuriuos vaikai gali panaudoti vaizduotės žaidimuose: lėlės, kaukės, kostiumai.
Nuo 36 mėnesių...
Į svečius kvieskitės šeimą ir draugus. Eikite pasivaikščioti į parką. Šio amžiaus vaikams svarbu matyti pasaulio įvairovę.
Žaidimai:
Ramus žaidimas. Vaikams nebūtina nuolat aktyviai žaisti. Ramus knygelių vartymas, istorijų klausymas, piešimas yra taip pat labai svarbios veiklos, kurios padeda lavinti vaizduotę, kalbinius, dėmesio koncentravimo, savarankiškumo įgūdžius. Dažnai vaikams patinka žaisti su smėliu, moliu ar plastilinu.
Tai juos ramina ir padeda atsipalaiduoti. Pakviesdami vaiką kartu gaminti maistą turtinate jutiminę jo patirtį, suteikiate galimybę lavinti  smulkiuosius raumenis ir tobulinti socialinius įgūdžius. Mažylis jausis reikšmingas, kad gali įsitraukti į suaugusiųjų veiklas.
Vaidybiniai žaidimai. Suteikite vaikams galimybę naudotis įvairiausiomis priemonėmis – persirengti ar kitaip sukurti personažus. Vaidindami vaikai išreiškia savo jausmus, taip pat mokosi pamatyti situaciją kito akimis. Žaisdami „Parduotuvę“ mažyliai mokosi skaičiuoti, tinkamai elgtis socialinėse situacijose, spręsti problemas; žaisdami „Ligoninę“ – mokosi rūpintis kitais.  Įsitraukite į šiuos žaidimus ir jūs. Žaisdami kartu galite padėti sukurti įvairesnių situacijų ir geriau pažinti savo vaiką, sužinoti, kokius jausmus jis išgyvena tam tikrose situacijose.
Žaidimai su taisyklėmis. Šio amžiaus vaikai jau gali išmokti tam tikras žaidimo taisykles ir jų laikytis. Tai turėtų būti ne per daug sudėtingi ir smagūs žaidimai. Juos žaisdamas vaikas mokosi laimėti ir priimti nesėkmes.
Nepamirškite, kad to paties amžiaus vaikai mąsto nevienodai ir mėgaujasi skirtingais užsiėmimais. Taip pat svarbu atsiminti, kad net jei vaikui reikia stimuliacijos ir objektų įvairovės, jis puikiai gali apsieiti ir be prabangių ar ypatingų žaislų. Mylimiausias jūsų vaiko  žaislas esate jūs.
 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą